Kestane-Pisirme-Yontemleri

Kış mevsiminin yaklaşıyor olması pek çok açıdan hoş olmayabilir fakat konu sıcacık kestanelere geldiğinde işin rengi değişiveriyor! Siz de kestane severlerdenseniz fakat bir türlü kestaneleriniz markette onları satın alırken hayalini kurduğunuz şekilde olmuyorsa, tüylü kabuklarıyla yemek zorunda kalıp hay Allah nerede hata yaptım diyorsanız doğru yerdesiniz! İşte karşınızda her türlü kestane pişirme yöntemi!

Öncelikle kestaneleri alırken dikkat etmeniz gereken bir kaç ufak husustan bahsedelim. Kestanelerin bombeli olanlarını seçin, taze olduklarından emin olun bir de üzerinde delik olmamasına dikkat edin. Pişirme yöntemlerine gelince:

1. Yöntem: Fırında Kestane Nasıl Yapılır?

Öncelikle fırınınızı açın ve 180 dereceye getirin. Bu esnada kestaneleri bir güzel yıkayın ve biz bez yardımı ile kurulayın. Bıçakla kestanelerin bombeli taraflarına artı şeklinde çizik atın. Elinizi kesmekten çekiniyorsanız bıçağın sadece ucunu açıkta bırakacak şekilde diğer kısımlarını resimdeki gibi gazete kağıdına sarabilirsiniz. Kestaneleri geniş bir tepsiye birbirlerinin üstlerine gelmeyecek şekilde dizin. Bombeli kısımları üstte olsun. Tepsiyi ısınmış fırına koyun. 10-15 dakikada bir kontrol edin. Kestaneye bağlı olarak pişmeleri yarım saatten az ya da çok sürebilir. Kestiğiniz artılar açılıp kestanelerin rengi koyulaşınca pişip pişmediklerini kontrol ederek fırından çıkarabilirsiniz. Fırından çıkarttığınız kestaneleri henüz sıcaklarken bir bezin ya da gazete kağıdının içine sarıp 5 dakika bekletirseniz eğer kestaneleriniz daha kolay soyulacaklardır.

kestane-cizerken
bıçağı bu şekilde sarmanız işinizi kolaylaştırır

2. Yöntem: Tavada/Ocakta Kestane Nasıl Yapılır?

Kestaneleri yıkayın, bir bez ile güzelce kurulayın. Bıçakla kestanelerin bombeli taraflarına artı şeklinde çizik atın. Orta büyüklükte bir teflon tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyun. Orta ateşte güzelce kurulanmış olan kestaneleri teflona koyun ve pişirin. Piştiklerine emin olunca yine fırın yönteminde olduğu gibi hepsini bir gazete kağının ortasına dökün ve gazeteyi bir müddet kapalı tutun. Bu şekilde hem yumuşamalarını hem de yağının biraz olsun gitmesini sağlayacaksınız.

3. Yöntem: Hem Suda Haşlama Hem de Fırında Pişirme Yöntemi.

Değişik bir stil denemek isteyenler için bu yöntem ideal. Kestaneler yıkanır, ardından keserken eliniz kaymasın diye hafifçe kurulanıp bıçak yardımı ile bombeli kısmı artı şeklinde çizik atılır. Sonra bir su dolu tencerede orta ateşte kestaneler pişmeye bırakılır. Ne zaman su kaynamaya başladı, ateş kapatılır ve kestaneler sudan çıkarılıp fırın tepsisine dizilirler. Pişene kadar orada tutulurlar ve piştiklerinde de fırından çıkarıp beş dakika kadar bir bezin içinde beklettikten sonra afiyetle yenilebilirler.

4. Yöntem: Hem Tavada Hem Fırında Kestane Kebap Nasıl Yapılır?

Öncelikle fırınınızı açın ve 180 dereceye getirin. Bu esnada kestaneleri bir güzel yıkayın ve biz bez yardımı ile güzelce kurulayın. Kestaneleri bu kez artı şeklinde değil ama enlemesine olacak şekilde çepeçevre çizin. Elinizi kesmekten çekiniyorsanız bıçağın sadece ucunu açıkta bırakacak şekilde diğer kısımlarını yukarıdaki resimde olduğu gibi gazete kağıdına sarabilirsiniz. Önceden teflon tavada kızdırdığınız yağa atıp iki dakika kadar yağda kızartın. 2 dakika sonra kestaneleri süzgeç ya da kaşık yardımı ile bir kaba alıp soğuk suyun altında bir müddet (5 dakika kadar) tutun. Böylece yağı da biraz gidecektir. Ardından tepsiye alıp önceden ısıtılmış fırında pişirin.

lezzetli-kestane

5. Yöntem: Sobada Kestane Nasıl Yapılır?

Kestaneleri bir güzel yıkayın ve biz bez yardımı ile kurulayın. Bıçakla kestanelerin bombeli taraflarına enlemesine çizik atın.  Ilık suyun içinde 15 dakika bekletin. Sonra sobanın üzerine kestaneleri yerleştirip pişmelerini bekleyin. Sakın sobaya üzerini çiziktirmediğiniz kestaneleri yerleştirmeyin, tehlikeli olabilir patlayıp fırlayabilirler.

6. Yöntem: Suda Haşlama Kestane Nasıl Yapılır?

Kestaneleri güzelce yıkayın fakat çizik atmayın. Bir tencereye su koyun. 1,5 yemek kaşığı (15-20 kestane için) şeker ve 1 tatlı kaşığı tuzu suya ekleyin ve su kaynadığında kestaneleri suya atın. Piştiklerinde şişmiş ve kabukları biraz kalkmış olacak. Pişip pişmediğini kontrol edin eğer piştilerse bir müddet (2-3 dakika) bir bezin içinde bekletip ardından servis edebilirsiniz. Yerken kabukları kesmek için bir bıçağa ihtiyacınız olacak.

Afiyet olsun! Bol kestaneli kebaplı günler!

Hmm bunu paylaşmalı.
Facebooktwittergoogle_plus

Takip de etmeli...
Facebooktwittergoogle_plusinstagram
yazarAperitiffırında kestane,haslama kestane,Kestane,kestane haşlama,kestane kebap,kestane nasil,kestane pişirme yöntemleri,ocakta kestane,sobada kestane,tavada kestaneKış mevsiminin yaklaşıyor olması pek çok açıdan hoş olmayabilir fakat konu sıcacık kestanelere geldiğinde işin rengi değişiveriyor! Siz de kestane severlerdenseniz fakat bir türlü kestaneleriniz markette onları satın alırken hayalini kurduğunuz şekilde olmuyorsa, tüylü kabuklarıyla yemek zorunda kalıp hay Allah nerede hata yaptım diyorsanız doğru yerdesiniz! İşte karşınızda her...Yemekler Dile Geldi!